Preppen

preppen-mes

Preppen betekent letterlijk ‘voorbereiden’ op slechtere tijden of plotselinge rampen. Het woord is afgeleid van het Engelse ‘prepare’ en is in Nederland inmiddels ook ingeburgerd. Het aantal ‘preppers’ (mensen die zich voorbereiden op noodsituaties en rampen) stijgt namelijk.

Aangezien het (deels) nauw verwant is aan outdoor zijn prep-winkels ook op deze site opgenomen.

Webshops voor Prepping-artikelen en -pakketten

Op Bol.com zijn veel zeer complete survival-sets en noodpakketten te vinden, en er is ook aan aantal webshops gespecialiseerd in prepping. Dit zijn onder andere:

Preppen: wat heb je nodig en waarom zou je het doen?

Klimaatverandering, een economische crisis, een mogelijke ramp; het kan allemaal gebeuren. Dan wil je goed voorbereid zijn. Dat is precies wat preppers doen: ze bereiden zich voor op mogelijk onheil. Deze mensen hebben een heel noodpakket klaar staan voor het geval dat het misgaat. Wat zou iedereen in een noodpakket moeten hebben?

Noodpakketten: preppen voor noodsituaties

noodpakketten banner

Je weet nooit zeker wat de toekomst brengt, wees daarom voorbereid met een goed gevuld en compleet noodpakket.

Je kunt er levens mee redden, van jou en je directe naasten maar noodpakketten zijn natuurlijk niet alleen bedoeld voor levensbedreigende situaties. Goed om achter de hand te hebben. Ze zijn bij diverse webshops, waaronder Prepz.nl, te bestellen.

Lees verderop op deze pagina wat er zoal allemaal in een noodpakket zou moeten zitten.

Waarom preppen?

Je kunt over doemdenkers veel zeggen, maar je kunt niet zeggen dat ze niet zijn voorbereid. Wat als al het stroom wordt uitgeschakeld? Of wat als terroristen ons land overnemen? Wat als het financiële systeem omvalt? Preppers weten wat er dan moet gebeuren. Ze zijn overal op voorbereid. Preppen is het voorbereiden op een noodsituatie. Zo kun je bijvoorbeeld alvast een noodpakket klaarmaken. Webwinkels als Prepz.nl spelen slim in op de toenemende populariteit van prepping.

Wat moet er in het noodpakket zitten?

Deze middelen moeten zeker in je noodpakket zitten. Zelf preppen? Je kunt zelfstandig je noodpakket samenstellen. Standaard-noodpakketen worden echter ook verkocht door webshops als Prepshop en Noodzaken.nl.

Eten en drinken

Water en voedzaam eten: meer heb je als eten en drinken niet nodig. Water is belangrijk, omdat ons hele lichaam op vocht draait. Je wilt liever niet langer dan een dag zonder water zitten. Daarom hebben goede preppers een voorraad water klaarliggen. Koop een grote verpakking Barleduc of Spa Blauw en sla deze op in huis.

Een waterfilter is ook handig om te hebben. Daarmee kun je uit elke sloot of regenton veilig drinken. Water is echt een levensbehoefte, dus kun je maar beter middelen in huis hebben om water te kunnen drinken.

Denken we aan eten, dan denken we vooral aan lang houdbaar voedsel: rijst, droge pasta, bonen en andere peulvruchten. Het liefst heb je ze in pot of blik, zodat het langer houdbaar blijft. Eten hebben we nodig voor de calorieën, bouwstenen en de versterking van wilskracht. Eet tomatenpuree in blik, haal fruit in blik, vlees in blik en vis in blik. Alles wat in potjes en blikken te vinden is, is handig in je noodpakket.

Een goed mes

Koop een goed mes. Kies op basis van kwaliteit, duurzaamheid en scherpte. Je kunt kiezen tussen een inklapbaar zakmes of een vaststaand mes. Hoe scherper het mes, hoe veiliger.

mes voor preppen
Onmisbaar voor preppers: een goed degelijk mes.

Zorgen voor warmte

Warmte is belangrijk om te kunnen overleven. We voelen ons niet alleen prettiger als het warm is, maar het zorgt er ook voor dat we kunnen koken. De beste investering die je kunt doen is een houtkachel in huis.

Wie buitenshuis zou willen koken, kan eens kijken naar een rocketstove of een kettle. Voor onderweg neem je een nooddeken mee. Probeer een nooddeken te vinden dat opgevouwen even groot is als een pakje tissues.

Een EHBO-kit

Een EHBO-kit is echt een musthave voor preppers. Eigenlijk zou je deze zelfs in huis moeten hebben als je niet denkt dat de wereld zal vergaan. Met een dergelijke kit zorg je ervoor dat een verwonding zo snel mogelijk kan genezen. Infecties in noodsituaties zijn echt een ramp. Kom je op een plaats met slechte hygiëne? Dan is een EHBO-pakket met steriele medische hulpmiddelen levensreddend. Onder steriele hulpmiddelen verstaan we een infuusnaald, hechtdraad en en een naald.

Zorgen voor hygiëne

Hygiëne is erg belangrijk. Een gebrek eraan maakt je vatbaar voor ziekten. Het voorkomen van besmettingen en infecties is altijd nog beter dan genezen. Je kunt al wonderen verrichten met een goed stuk zeep, maar nitril handschoenen zijn ook handig om in je pakket te hebben. Nitril is beter dan latex.

Is de risico op besmetting erg groot? Kies dan voor uitgebreidere artikelen tegen bacteriën en virussen. Denk aan mond- en neuskapjes, beschermende overalls, brillen, gelaatsmaskers en gasmaskers.

Een zaklamp

Bij een ramp moet je zelfvoorzienend kunnen zijn. Oftewel: werk aan de winkel. Met een zaklamp kun je langer doorwerken. Voor een preppakket is een zaklamp op batterijen of een oplaadbare zaklamp het handigst. Helemaal mooi is het als je deze ook kunt opladen via een zonnepaneel.

Een goede zaklamp is klein, handig en heeft maar 1 AAA-batterij nodig. De kans is trouwens groot dat je al een zaklamp bij je hebt: de flitser in je telefoon.

Een ouderwetse portofoon

Aan je mobiele telefoon heb je niets als de telefoonmasten- en lijnen niet meer werken. Tijdens een noodsituatie kunnen ze worden uitgeschakeld, verhinderd of overbelast raken. Daarom is het handig een ouderwetse portofoon aan te schaffen. Je hebt er alleen batterijen voor nodig – voor de rest is het nergens anders van afhankelijk. Uiteraard heb je er minstens twee nodig.

Zonnepanelen

Zonne-energie is gratis en de zon is overal. Wil je gebruik maken van de kracht van de zon? Dan is het handig om kleine zonnepaneeltjes aan te schaffen. Met deze zonnepaneeltjes kun je bijvoorbeeld batterijen opladen. Handig om een smartphone mee op te laden, of de batterijen voor je portofoon of zaklamp gereed te maken.

Je lijf beschermen

Mensen gedragen zich anders als ze in paniek zijn. Daarom is beschermende kleding een goed idee. In sommige situaties (zoals oorlog) is zelfs steekwerende, snijwerende of kogelwerende kleding nodig. Dat klinkt misschien gek, maar in een dergelijke situatie zou het echt je leven kunnen redden.

Hoe waardevol is geld nog als het waardeloos wordt?

Wat nu als ons geld waardeloos wordt? Volgens experts kunnen de dollar en de euro zo goed als waardeloos worden. Voltaire zei het al in 1700: ‘Papiergeld gaat ooit weer terug naar zijn intrinsieke waarde’. En dan is een papiergeld niets meer dan een papiertje met een herinnering aan wat ooit was.

Het zou een idee kunnen zijn om te investeren in iets buiten het bankensysteem. Denk aan een stuk vruchtbare grond, waar je zelf eten kunt verbouwen. Of misschien de aanschaf van zilver en goud?

Kennis van prepping opdoen

Doe kennis op. Denk na over noodsituaties. Doe praktische kennis op. Leer hoe je zelf kleding repareert, meubels maakt of een huis bouwt. Leer kooktechnieken, leer hoe je de natuur kunt gebruiken voor de geneeskunde. Dat soort kennis is handig om te hebben.

Natuurlijk hoef je niet alles uit het hoofd te leren. Boeken over tuinieren en voeding kunnen je helpen. Lees ook eens een handboek over survival. Door meer te lezen over preppen ben je beter voorbereid voor toekomstige noodsituaties. Veel informatie staat bijvoorbeeld op Bushcraftshop en Prepz.nl .

Bushpappa Bushcraft banner

Bushcraft Cursus

Als je echt meer wilt leren over survival, preppen en bushcraft kun je een bushcraft cursus overwegen. Bushpappa organiseert workshops in Nederland, maar ook bushcraft expedities in het buitenland. Je vindt hun actuele aanbod op bushpappa.nl/workshops-reizen.

Alle Bushcraft, prepping en survival-winkels op outdoorwinkels.nl vind je op deze categorie-pagina .