Campings in Nederland

Omdat deze site wordt zeer goed bezocht door tienduizenden outdoor-enthousiastelingen vind je hier ook een overzicht van campings in Nederland. Dit zijn campings waar je goed kunt fietsen / wandelen en je nieuwe outdoor spullen in gebruik kunt nemen.

Campings in Nederland

Via een aantal sites kun je eenvoudig een geschikte camping zoeken die aan jullie eisen voldoet. Denk aan sites als ACSI eurocampings.nl.

Soorten Campings: de ene kampeerder is de andere niet

Het barst in ons kleine land van de campings; het zijn er maar liefst 2.000. Onderling verschillen deze behoorlijk, omdat iedereen weer andere voorkeuren heeft. De een zweert bij totale rust, de ander wil weer een speeltuin en zwembad voor de kinderen. Welke soorten campings zijn er allemaal? Hier volgt een lijstje met veel voorkomende soorten kampeerplekken in Nederland:

Boerderijcampings

Kamperen bij de Boer: veel kampeerders zweren er bij. Geen luxe faciliteiten, maar gewoon lekker basic kamperen. Vaak hebben ze een tamelijk beperkt aantal staanplaatsen, wat de sfeer en gemoedelijkheid ten goede komt.

Veel gasten komen er jaar in jaar uit. Als je als fietser of wandelaar onaangekondigd komt aanzetten is er altijd wel een plekje voor je vrij. Kinderen hebben lol met de boerderijdieren. Veel boerderijcampings zijn SVR-campings. Een website die een overzicht van boerderijcampings biedt is boerderij-campings.nl.

Wil je wel kamperen bij de boer, maar liever niet in een tent? Via boerenbed.nl kun je kleinschalig overnachten in een tenthuisje, maar dan wel bij de boer. De tenthuisjes hebben allemaal een privé-douche. farmcamps.com is een andere site voor (luxe) kampeervakanties op de boerderij.

Stadscampings

De rust van de camping, maar wel de reuring van de stad. Ideaal voor een citytrip in eigen land, zonder dat je daarvoor in een hotel hoeft te verblijven. Diverse grote steden in Nederland hebben een eigen stadscamping.

Zelf heb ik op de stadscampings van Deventer (aan het water, tamelijk rumoerig op vrijdag- en zaterdag vanwege uitgaanspubliek) en die van Amsterdam en Enschede gestaan. Andere bekende stadscampings zijn die van Groningen, Tilburg, Enschede, Leeuwarden en Delft.

Natuurkampeerterreinen

Voor wie echt midden in de natuur wil kamperen bieden de Natuurkampeerterreinen uitkomst. Rust is bijna gegarandeerd omdat de terreinen omringd zijn door natuur. Om op een natuurkampeerterrein te mogen kamperen moet je wel een Natuurkampeerkaart aanschaffen.

In Nederland zijn er enkele tientallen Natuurkampeerterreinen. De benodigde kaart beste je online bij natuurkampeerterreinen.nl. Het ‘Groene Boekje’ waar alle natuurcampings in staan kun je niet meer online bestellen, maar is nog wel te koop bij de campings zelf.

campings in Nederland aan het water
veel campings in Nederland liggen aan het water

Campspace

Kamperen bij particulieren in de tuin. Eigenlijk een soort airbbn voor kampeerder.  Op deze mini-kampeerplaatsen is vaak maar plek voor 1 of een 2 tentjes, en de faciliteiten kunnen erg basic zijn. Omdat de eigenaren vaak zelf ook kampeerders zijn ontstaat er wellicht leuk contact. Campspace is niet per sé heel goedkoop. Bekijk de opties op campspace.com

Een gratis alternatief is het Belgische welcometomygarden.org. Hierbij kampeer je ook bij mensen in de tuin, maar dan zonder betaling. Het leeuwendeel van de camperplekken vind je in België, maar in Nederlands zijn er ook al tuinen aangesloten bij Welcome to my Garden.

Campspace banner

Campings aan Zee in Nederland

Deze categorie spreekt voor zich: campings die (vrijwel) direct aan zee gelegen zijn. Bekende zee campings in Nederland zijn Vakantiepark Callassande, Molecaten Park Hoogduin en Camping Kijkduin. Op de ANWB site staan momenteel een kleine 180 campings die aan zee liggen.

Gezinscampings

Gezinscampings of familiecampings hebben veel faciliteiten voor kinderen. Vaak is er een zwembad en een animatie-team dat de zorg voor de kinderen in elk geval een paar uur per dag uit handen van de ouders neemt. Grote familiecampings hebben vaak een grote supermarkt (niet te vergelijken met een klein campingwinkeltje) en diverse soorten van vermaak, zoals flipperkasten en video-game kasten of midgetgolf-baan. Voor de ouders is er vaak een goede bar en/of restaurant.

Jongerencampings

Jongerencampings vind je met name aan de kust, op plekken waar veel uitgaansgelegenheden zijn. Berucht zijn camping Terpstra en De Appelhof op Terschelling, of de jongerencampings bij Renesse.  In Ommen vind je de camping Dennenoord. Deze jongeren campings in Nederland zijn bedoeld voor jongeren van zo’n 15 t/m 21 jaar oud.

Charme Campings

Wat is een charme camping, vraag je je misschien af. Een charme-camping is een camping die veel rust, ruimte (denk aan grote comfort-plaatsen) en gastvrijheid biedt aan haar kampeerders. Ook is een charmecamping niet al te groot (geen massa-toerisme) en ontbreken grote zwembaden of andere faciliteiten die veel schreeuwende kinderen voorbrengen.

Verder zijn ze vaak landelijk gelegen, waardoor je verzekerd bent van veel goren rond je caravan, camper of zelfs tent. Ideaal voor kampeerders die rust zoeken en/of 50+ zijn. er is een behoorlijke overlap tussen charme campings en seniorencampings (zie onder).

5 ***** Campings

In Nederland zijn er ook diverse vijf-sterren campings te vinden. Waar moet een 5-sterren camping aan voldoen? Zo’n camping heeft alitjd een zwembad (buiten of overdekt), horecavoorzieningen of een kleine of grote campingwinkel. Je kan stellen dat een 5-sterren camping van alle gemakken is voorzien; je hoeft bij wijze van spreken de camping niet af.

Verder wordt er bij het toekennen van het aantal sterren gekeken naar het sanitair (erg belangrijk), het terrein en recreatieve voorzieningen. Er zijn op moment van schrijven 54 5-sterren campings in Nederland. Dit zijn campings die van AWNB vijf sterren hebben gekregen.

Boerderijcamping
Boerderijcamping in Kimswerd

Naturistencampings

Het soort campings die de meesten aan zich voorbij zullen laten gaan zijn de naturistencampings. Er zijn iets meer dan 10 naturistencampings in ons land te vinden. Een goed overzicht van naturistencampings wereldwijd vind je op naturistencamping.com.

Een naturistencamping is een camping waarop de aanwezigen geen kleding hoeven te dragen. Men kan er naaktrecreëren.

Glamping Campings

Glamping: voor de purist een gruwel, maar voor vele gezinnen een prima uitkomst. Glamping is een vorm van kamperen maar dan in luxe zoals je die in een hotel of B&B zou mogen verwachten.

Het is een vakantie-concept dat de afgelopen jaren steeds populairder is  geworden, met name onder gezinnen. Je kampeert meest niet in een gewone tent, maar in een goed ingerichte, ruime luxe tent, tipi-tent of lodge. Een overzicht van Glamping campings in Nederland en andere landen vind je op glampings.com.

Wat is Glamping? Glamping is een samentrekking van “glamoureus” en “kamperen”, en beschrijft een stijl van kamperen met voorzieningen en, in sommige gevallen, resort-achtige diensten die gewoonlijk niet worden geassocieerd met “traditionele” kamperen. – Wikipedia

Glamping tent camping
typische glamping kampeerplek, met goed meubilair en in het bos

Camperplaatsen

Steeds meer camper-bezitters kiezen voor een camperplaats in plaats van een camping. Wat is een camperplaats precies, vraag je je misschien af. Een camperplaats is een speciaal voor campers ingerichte parkeerplaats, waar je tegen betaling en soms ook gratis kunt overnachten. Er zijn vrijwel geen of anders heel weinig voorzieningen. Tentkamperen is er verboden.

camperplaatsen in de natuur
zulke mooie camperplaatsen als in de Verenigde Staten hebben we niet in Nederland

Seniorencampings

Seniorencampings zijn meestal rustig en hebben ruime kampeerplaatsen, en minder of geen faciliteiten voor kleine kinderen. Ze richten zich voornamelijk op 50+/60+ kampeerders met caravan of camper. Vaak kun je er ook een accommodatie huren. De faciliteiten (denk aan aanpassingen in het toiletgebouw) en het eventuele entertainment zijn aangepast op de behoeften van actieve vijftig-plussers. Dikwijls zijn er in de buur van de camping goede wandel- en fietspaden, geschikt voor e-bikes.

Via een aantal sites kun je eenvoudig een geschikte camping zoeken die aan jullie eisen voldoet. Denk aan sites als ACSI eurocampings.nl.